Οι Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί και τα Οφέλη τους στην Γεωργική Παραγωγή

Η εγκατάσταση νέας καλλιέργειας δεν είναι μια τόσο απλή διαδικασία και τόσο ο παραγωγός όσο και ο γεωπόνος, οφείλει να πάρει τις σωστές αποφάσεις για την επένδυσή του. Το έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και το γενετικό υλικό  αποτελούν την βάση για το στήσιμο ενός παραγωγικού οπωρώνα. Αντίστοιχα, η φύτευση και η σπορά είναι από τα πιο κρίσιμα στάδια της εκάστοτε καλλιέργειας, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την σωστή και παραγωγική ανάπτυξη των φυτών. Στην δενδροκαλλιέργεια, τα κηπευτικά και στην αμπελουργία υπάρχουν, πλέον, αρκετές και ενδιαφέρουσες λύσεις για την σωστή κι επιτυχημένη εγκατάσταση των φυτών.

 

Μία μεγάλη και αποδοτική κατηγορία προϊόντων εγκατάστασης των φυτών είναι οι Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί. Στην κατηγορία των Ωφέλιμων μικροοργανισμών συναντάμε κυρίως προϊόντα με μυκορριζικούς μύκητες και ωφέλιμα βακτήρια ανάπτυξης (PGPR – Plant Growth Promoting Rhizobacteria).

Οι μυκορριζικοί μύκητες – μυκόρριζες αναπτύσσονται στη ριζόσφαιρα σε αμοιβαία ωφέλιμη  σχέση (συμβίωση) με τις ρίζες των φυτών. Στα φυσικά οικοσυστήματα, πολλά φυτά είναι απόλυτα εξαρτώμενα από συμβιωτικές σχέσεις με μυκόρριζες και δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτές. Οι 2 κατηγορίες που συναντάμε συχνότερα είναι οι Έκτο και Ένδο-μυκόρριζες. Οι μυκορριζικοί μύκητες εισέρχονται στις ρίζες  κατά την εγκατάσταση των φυτών στο νέο τους περιβάλλον, διευκολύνοντας έτσι την πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος αυξάνει έως και 10 φορές την διαθέσιμη απορροφητική επιφάνεια. Η συμβιωτική αυτή σχέση διευκολύνει την πρόσληψη του νερού, θρεπτικών συστατικών και αντοχή σε στρες από τα φυτά, καθιστώντας τα περισσότερο ανθεκτικά σε συνθήκες βιοτικού ή αβιοτικού στρες, ξηρασίας και αυξημένης αλατότητας.

 

Τα Ωφέλιμα Βακτήρια Ανάπτυξης – PGPRs είναι μια κατηγορία με τεράστιο ενδιαφέρον στην αγροτική παραγωγή,  καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Τα ωφέλιμα βακτήρια ανάπτυξης βοηθούν στην εγκατάσταση, σε συνθήκες στρες και στην καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Αναλυτικά, η κατηγορία των ωφέλιμων βακτηρίων ανάπτυξης μπορεί να έχει δράση στις παρακάτω διεργασίες – ανάγκες των φυτών.

 

Για παράδειγμα:

  • Ριζογένεση
  • Παραγωγή Αυξινών
  • Διαλυτοποίηση Φωσφόρου και άλλων θρεπτικών
  • Αζωτοδέσμευση
  • Θωράκιση της ρίζας
  • Προστασία από παθογόνα

 

Οι Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για την αύξηση της παραγωγής, την ευρωστία των φυτών αλλά και στην μείωση των χημικών μέσων φυτοπροστασίας. Η χρήση των μικροοργανισμών στην αγροτική παραγωγή είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της αειφορικής γεωργίας, δίνοντας άμεσες και αποδοτικές λύσεις στους παραγωγούς συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση της παραγωγής και την μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων.